A Cake Shop sikere, és minden ami mögötte van
Olvasóink megszokhatták már, hogy a szerzőről cikkeink végén írunk, de ez a süteményes könyv, kicsit rendhagyó. Illetve a sütik megálmodója, lehet egy mai Hamupipőke-sztori, amikor is az egyszerű kislány valóra váltja az álmait. Ez a könyv és a már eddig megnyitott három Cake Shop bizonyítja azt, hogy szenvedély, hit, kitartás, kis önzés és ragaszkodás az álmaink iránt, meghozhatja a gyümölcsét. Sallay Fanni ma már egy 200 milliós bizniszt irányít, és közben három gyermekes családanya, süteményes könyvet ír és nemsokára új cukrászdát nyit. Ja és még csak 28 éves.
(Sallay Fanni-fotó: MNO)
Az egész sikertörténet egy csődbe ment vállalkozással indult, amit korábbi férjével közösen vezettek. De mint tudjuk a világ kegyetlen, kénytelen volt elővenni régi álmát, és nekiállt sütni. Modern tortákat, süteményeket készített, először a közeli barátoknak, ismerősöknek, majd egyre több helyre ajánlották. Saját maga házalt a sütikkel kávézóknál. A jó termék híre szárnyra kelt, egészen a gasztronómia egyik csúcsrendezvényének számító budai Gourmet Fesztiválig röpítve az ötletgazdát. A szerencse Gerendai Károly képében szegődött Sallay mellé. „A jótevőmnek hála, a Costes mellett jelen lehettem termékeimmel az összes fontos gasztronómiai rendezvényen, innentől kezdve pedig sima volt az út: először a Tchibo Magyarország, aztán a Four Seasons, majd a McCafé termékfejlesztője lettem” – osztotta meg az MNO-val. A konyha közben egyre kisebb lett. Amikor már az egyik barátjától kibérelt konyhát is ellepték a marcipántorták, a rózsaszín makaronok és a karamellás csodák, fogta magát, egy nagyobb üzembe költözött és nem sokkal utána megnyitotta első cukrászdáját a belvárosban. A parányi hely annyira jól ment, hogy gyorsan nyitott egy másik, ezúttal kertes süteményparadicsomot Hűvösvölgyben.
A könyv tematikája nem újdonság, hónapról hónapra ajánl recepteket, az aktuális elérhető, friss alapanyagokból, de nem is ez a lényeg, hanem a kivitelezés, a merészség és az ötletek tárháza teljesen új megközelítésbe helyezi azt,amit ma a cukrászdákról gondolunk. És ez a siker titka is, Nem túl elszállt design-sütikkel otthon is kísérletezhetünk, és ez a könyv, Fanni bölcsességeivel, instrukcióival nagy segítség lehet azoknak, akik szeretnek új dolgokat kipróbálni és nem félnek a sütéstől.
Még a könyvről: nagyon szép kivitelű darab, a mostani receptkönyvek egyik Rolls-Royca, külön kiemelendő Kaunitz Tamás fotós rendkívül kreatív és szép fotói és persze magák a receptek.
A teljes interjú itt: http://mno.hu/vallalat_vallalkozas/200-millio-forintot-eloteremteni-egy-kilo-lisztbol-1319056
Értékelés: 10/10
Kiadó: Kossuth
Nyomta:Alföldi Nyomda
Belga csokoládétorta – Sallay Fanni receptje
Brownie alaptésztához, karika formában kisütve- 3 db tojás
- 300 g cukor
- 150 g 60-70%os csoki
- 165 g vaj
- 120 g Liszt
- 24 g kakaópor
- 0,5 kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 150 g étcsokoládé
- 150 g tejszín felmelegítve és elkeverve
- 5 tojás fehérje
- 5 tojás sárgája
- 50 g cukor
- 50 g porcukor
- 50 g vaj
- 50 g csokoládé
- 50 g marcipán
- 80 g Liszt
- 20 g mandulaliszt
- 8 g kakaópor
- 0,5 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 300 g felvert tejszínhab
- 200 g olvasztott csokoládé (70%)
- 100 g angolkrém (ld. Külön)
- 5 tojássárgája (kb 100 g)
- 100 g cukor
- 100 g tejszín
- 1 vaníliarúd félbe vágva
- Amaretto likőr
(Sallay Fanni még a kirakatban is előkészít)
Először elkészítjük a brownie-t: kihabosítjuk a tojásokat a cukorral, közben vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a vajjal (vagy gyakran megkeverve mikróban), majd óvatosan összekeverjük a habos tojásos masszával.
A száraz alapanyagokat ( a lisztet, kakaóport, sót és sütőport) összekeverjük egy tálban, végül a csokis alaphoz adjuk, és összeforgatjuk óvatos, de határozott mozdulatokkal.
Sütőpapírral kibélelt kerek formába töltjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük.
Elkészítjük a sachert is: a fehérjét külön tálban kemény habbá verjük a porcukorral. A sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd az olvasztott vajat is hozzáadjuk a tojássárgájához és elkeverjük. Végül az olvasztott csokoládét és a marcipánt is hozzáadjuk – utóbbit reszelhetjük.
A lisztet, mandulalisztet, kakaóport, sót és a sütőport egy különtálban összekeverjük. Először a tojássárgájával készült keveréket adjuk hozzá, majd óvatosan a fehérje habot is beleforgatjuk.
Az elkészült masszát formába töltve 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, elkészítjük az angolkrémet, a ganache-t és a csokoládés mousse-t. Az angolkrémhez olyan hőálló tálba tesszük az összes hozzávalót, ami pont ráillik egy fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, míg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ezután azonnal levesszük a lábasról, és félretesszük hűlni. A ganache-hoz feolvasztuk a csokit és simára keverjük a tejszínnel. A csokoládé mousse-hoz pedig a megadott mennyiségű olvasztott csokoládét elkeverjük az angolkrémmel, ezzel le is hűtjük, majd hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
Összeállítás: a karikában alulra tesszük a brownie lapot, majd arra öntjük a ganache-t. Hűtőbe tesszük pár percre, majd erre helyezzük rá a a félbevágott sacher egyik felét. Ezt ecsettel megkenjük egy kis Amarettóval, majd rásimítjuk a frissen elkészített mousse-t.
Hűtőben 6 óra alatt készre dermed.
A Cake Shop díszítéshez csokoládé mázat használ, de éljen a kreativitás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése