Széll
Tamás nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét, ahol hat induló közül
bizonyult a legjobbnak, így ő képviseli a magyar gasztronómiát a világ
legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d’Or európai döntőjén. A
versenyzőknek kecsegéből és annak kaviárjából, valamint szarvasborjúból
kellett egyedi hal- és húsételt készíteniük. A hatalmas érdeklődés
mellett lezajlott versenyen több szakmai elismerést is kaptak a
részvevők. Az európai döntőt május 10-11-én rendezik Budapesten.
A február 18-i magyar
döntőnek hatalmas tétje volt: a győztesek májusban az európai döntőn
képviselhetik Magyarországot. Ezt az óriási lehetőséget a Bocuse d’Or-on
már korábban is eredményesen szereplő Széll Tamás (Onyx) nyerte,
mellette Győrffy Árpád (Kollázs, Four Seasons), Pohner Ádám ((Olimpia
Étterem), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és
Volenter István (67 Étterem és Bistro) versenyzett még az európai
döntőbe jutásért. A második helyen Pohner Ádám végzett, és Volenter
István léphetett a dobogó harmadik fokára.
A versenyzők szarvasborjú combjából és
gerincéből egy alapvetően tálon bemutatott húsételt készítettek, míg a
kecsegéből és annak kaviárjából egy tányéron bemutatott halételt
állítottak össze, amelyekhez fele arányban zöldséget, gyümölcsöt, friss
zöldeket és fűszereket kellett használniuk. Mindkét versenymunkát 8+2
adagra készítették el. Fontos szempont volt, hogy a megadott
alapanyagokból eredeti, kreatív ételkülönlegességek szülessenek.
„Rendkívül magas színvonalú verseny
volt, soha nem rendeztek Magyarországon ilyen nívós versenyt. Hatalmas
fejlődésen ment át a magyar gasztronómia az utóbbi időben, és bizakodva
nézünk az európai megmérettetés elé – értékelte a versenyt Hamvas
Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, s egyben a zsűri elnöke
is.
A fogásokat 12 fős nemzetközi zsűri
értékelte, melybe 6 tagot a döntősök delegálhattak, hatan pedig
nemzetközi szaktekintélyként voltak jelen. Az ételek elbírálásakor az
elsődleges szempont az íz, a prezentáció és az eredeti jelleg és végül,
de nem utolsó sorban a tiszta, racionális anyagfelhasználásra épülő
konyhai munka. A majdani európai döntőn számításba veszik majd az
értékelés során, hogy mennyire jelennek meg az elkészült ételekben a
magyar (gasztro)kulturális elemek, hagyományok,.
Rasmus Kofoed, a zsűri dán tagja is
elismerően nyilatkozott a versenyről: „Nagyon tetszett az a rendkívüli
hangulat, amit itt teremtettek és egy nagyon izgalmas versenyt
láthattunk.”
Több szakmai elismerést is kiosztott a zsűri
A versenyzők munkáját több díjjal is
jutalmazta a zsűri csapatban és egyénileg egyaránt, így a győztesen
kívül több kategóriában is vehettek át szakmai elismeréseket a
résztvevők.
A legkiemelkedőbb csapatmunkáért járó
különdíjat a Széll Tamás - Szabó Kevin párosnak ítélték, jutalmuk 2
éjszaka teljes ellátással az Accent Hotel Management által üzemeltetett
Greenfield Hotelben. A legjobb és a legszebb haltányérért Pohner Ádámot
illette az elismerés. A legszebb hústál díját Széll Tamás érdemelte ki.
Szabó László pedig a legjobb hústál elismerését vívta ki A legjobbnak
ítélt hal- és hús versenymunkák nyertesei a Magyar Bocuse d’Or Akadémia
arany fokozatú pártolói tagja és hivatalos alapanyag beszállítója, a
METRO Kereskedelmi Kft. felajánlásából egyenként 100.000 Ft értékű
professzionális konyhai eszközcsomagot vehettek át. A legszebb
versenymunkák díjazottai pedig egy-egy Nespresso Pixie kávégépet és Pure
Origin kávéválogatást vehettek át a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany
fokozatú pártolói tagja, a Nespresso jóvoltából.
A csapat sikerében nagyon fontos
szerepet játszik a séf segítőjé, a commis, ezért az ő munkájukat külön
is elismerték. A commis díj első három helyezettje, Pozsár Bence (Szabó
László segítője), Szabó Kevin (Széll Tamás segítője) és Szegedi Réka
(Győrffy Árpád segítője) lett, kik közül az első és egyúttal különdíj
győztes egyy Lurpak ajándékcsomagot kapott, a Magyar Bocuse d’Or
Akadémia bronz fokozatú pártolói tagjától.
Támogatók sora ismerte el a versenyzők kimagasló teljesítményét
A somlói Kreinbacher Birtok – a Magyar
Bocuse d’Or Akadémia bronz fokozatú pártolói tagjától minden versenyző
egy Prestige Brut 2011 Magnum pezsgőt vehetett át. A Törley
Pezsgőpincészet – a Magyar Bocuse d’Or Akadémia ezüst fokozatú pártolói
tagjától minden commis egyedi, névre szóló 3 literes Törley Casino Sec
pezsgőt kapott. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia hivatalos beszállítója, a
Villeroy & Boch Hotel Porcelán magyarországi vezérképviselete
minden csapatnak két, a 2015- ös világversenyre készült festett
emléktálat adott át.
Telt ház és lelkesítő hangulat a lelátókon
A Bocuse d’Or magyar döntőjére több
ezren látogattak ki a Hungexpora, ahol zsúfolásig telt lelátóról
követték figyelemmel a nézők a séfek tüsténkedését a látványkonyhában,
majd csodálhatták meg az elkészült ételkülönlegességeket. Az esemény a
vendéglátást most még csak tanuló fiatalokat is megmozgatta: 33 magyar
vendéglátóipari iskolából érkeztek az ország minden részéből érdeklődők,
és közülük kerültek ki az ételeket a zsűrinek felszolgáló pincérek is. A
magyar döntő kiválóan megalapozta az európai döntőre való felkészülést
is, amely a nyerteseknek kemény munkával tovább folytatódik az
elkövetkező hónapokban.
Májusban Bocuse d’Or európai döntő Budapesten, ismét a Hungexpon
Május 10-11-én Budapest lesz a
házigazdája a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or
Europe-nak. A versenyt a Hungexpo Sirha kiállításán rendezik, amely az
élelmiszeripar-, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar
prémium kategóriás nemzetközi szakkiállítása. Ez idő alatt Magyarország
és a magyar gasztronómia áll majd a világ figyelmének középpontjában,
ahol 20 európai nemzet legjobbjai között dől majd el, hogy melyik 11
ország séfje jut el Lyonba, a 2017-es világdöntőre.
Az európai döntő fő alapanyagai – a
verseny történetében egyedülálló módon – mind magyarok lesznek, s az
ételeket is magyar borokkal kísérik majd. Széll Tamás és segítője, Szabó
Kevin a verseny második napján, május 11-én lép majd színre és méri
össze tudását egy nagyon erős európai mezőnnyel.
Magyarországnak óriási lehetőség ez a
nemzetközi esemény arra, hogy megmutassa konyhaművészetét és
megismertesse a világgal azokat a sajátos alapanyagokat, amelyek
eredetivé, jellegzetessé teszik a magyar gasztronómiát.
Május a gasztronómia jegyében
A Bocuse d’Or európai döntőjét követően a
május a Gourmet Fesztivállal, Magyarország vezető, rangos gasztronómiai
eseményével folytatódik. Idén a megszokottól korábban, május 12. és 15
között várja a Bocuse d’Or-on a kulináris élményekre hangolódott
látogatókat, és minden ínyencet. A több mint 100 kiállító révén,
beleértve a legtöbb fővárosi és vidéki top éttermet, a Gourmet példátlan
lehetőséget kínál arra, hogy megismerjék és megtapasztalhassák a
hagyományos és a modern magyar gasztronómia legjavát pár nap alatt,
egyetlen helyszínen. A Gourmet Fesztiválon a magyar Bocuse d’Or
csapattal is alkalmuk lesz találkozni a látogatóknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése