Varga Margit cukrász hozzáadott
cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája
versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar
Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni
győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az
augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája
idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két
győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a
Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem
Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország
Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és
vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos
Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. A verseny
győztese a Pöttyös Panni lett, melyet
a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott
meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna
mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége.
Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos
piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi
selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található
pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg.
A Pöttyös Panni alacsony
szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság
melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos
Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167
kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független
élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja
a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét
a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó
sütemények iránti növekvő igényre.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda, Budapest
Receptúra: Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.
Receptúra: Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.
A tortákat augusztus 19-től az ország számos
cukrászdájában árusítják, de augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert
Bazárnál, ahol a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatójának, a 77
Elektronika Kft.-nek köszönhetően idén is lehetőség lesz ingyenes
vércukormérésre az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban.
A Magyarország Cukormentes
Tortája verseny győztes cukrásza egy Kenwood professzionális robotgépet nyert.
A magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika
Kft. különdíját a Frer Cukrászda érdemelte ki a Málnás passióval. Idén az Egy
Csepp Figyelem Alapítvány különdíjasa a Homok aranya a Horváth Cukrászdától és
az Édességlabor tortája, a Kócos kajszi lett. A négy díjazott torta nem csak a
cukorbetegek választása lehet, mindenkinek ajánljuk, aki ügyel
rá, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése