Akivel kezdjük ezt a blogot, az nem más, mint a magyar konyha bátor nagykövete, egy szerény, mégis nagy tudású asszony, akit egy ország ismer és hordoz(na) a tenyerén.
Exkluzív interjúnk itt olvasható először
(vágatlan verzió):
Szakácskönyv-királynő, Frank Júlia, a rekorder
Történet egy kislányról, aki már
gyerekkorában művész akart lenni. Az is lett. Csak egy teljesen másik
szakmában. Világrekorder szakácskönyv-író, aki arról mesél, hogyan küzdötte fel
magát a legnagyobbak közé (Horváth Ilona, Benke Laci bácsi és még sorolhatnánk
a kortársait). És tényleg küzdelemből lett szakácskönyv-királynő, Beteg lett,
de a családnak enni kellett. És ő, az ágyból diktálta a férjének, mit hogyan
főzzön meg. Sikeres lett. És ezek után, egy rakott krumplinak köszönhetjük őt
és a könyveit.
(Frank Júlia)
- Igaz,
hogy benne van a Guiness- rekordok könyvében, mint a legtöbbet publikáló
szakácskönyvszerző?
- Igen,
pedig akkor még csak harminc könyvem jelent.
- És
most mennyinél tart?
- Talán
valamivel több, mint 125-nél. Jó, ezek egy része válogatás a korábban megjelent
könyveimből, de sok köztük az újdonság.
- Most
ír recepteket?
- Mindig
dolgozom, de, hogy mi lesz a végeredmény, még nem tudom.
- Ki
a példaképe?
- Egyértelműen
Horváth Ilona, akinek a könyveiből én is nagyon sokat tanultam, alapanyagokról,
receptúrákról és például főzni is.
(még mindig Frank Júlia :-)
- Miért,
a szülei nem tanították a főzés tudományára?
- Sajnos
nagyon hamar, 17 évesen vesztettem el őket, így ők nem tudtak tanácsot adni.
Van egy öcsém, akiről gondoskodnom kellett, így már akkor munkába álltam.Voltam
eladó, titkárnő, majd éveken át a könyv- és nyomdaiparban dolgoztam
szerkesztőként. De egy újabb betegség másfél évig ágyhoz kötött és mivel nem
tudtam felkelni, fejből, vagy könyvekből diktáltam szegény férjemnek, hogy mit,
hogyan és mennyit főzzön. A betegségből felgyógyulva meghívtam hozzánk néhány
barátunkat, akiket egy egyszerű, de annál finomabb fogással, rakott krumplival
vártam. Mindenkinek ízlett, és valaki felvetette, miért nem írom meg a
receptjeimet. Igen, de akkoriban (a ’70-es években jártunk) nem voltak
receptújságok, főzős műsorok sem, sőt szakácskönyvek sem nagyon jelentek meg.
De én mindezzel dacolva, megírtam a kedvenc receptjeimet, és fölkerestem az
összes, akkoriban, 23 magyar könyvkiadót, majd egy bátortalan lépéssel az
utolsónál, a Mezőgazdaságinál kötöttem ki. Ott sem érdekelte őket egy
szakácskönyv kiadásának gondolata, de felvetették, hogy megírhatnám a sertés
házi feldolgozását, magyarul a disznóölést, majd a hús elkészítését. Persze,
hogy megírom, vágtam rá, pedig addig fogalmam sem volt, hogy melyik része mi is
a disznónak. Nekiláttam, és a férjemmel beutaztuk az egész országot, másfél év
alatt harmincnégy disznóölésen vettem részt.
- Mi
a különbség disznóölés és disznóölés között?
- Ó
nagyon is sok, azért utaztuk be az országot, mert kiderült, hogy ugyan a disznó
leölése majdnem mindenütt ugyan olyan, ám a feldolgozásuk, és az ételek elő-
illetve azok elkészítése markánsan különböznek mindenhol.
- Tehát
más a májas hurka Tolnában, mint Szabolcsban?
- Mondhatjuk,
igen, de ha belegondol, aki otthon, saját magának vág disznót, úgy ízesíti,
ahogy egyrészt tanulta, régi mesterektől, másrészt pedig a saját íz-világa
szerint. Azért szeretjük a gyulai kolbászt, mert gyulai, és ismerjük, tudjuk,
hogy milyen. Kolbászt is sok helyen gyártanak, mondjuk a szegedi Pick kolbász
más, mint az előbb említett gyulai.
- Hogy
fogadták a könyvet?
- Már
kicsit „frankjulisan” írtam meg, ugyanis a könyvnek csak az első része
foglalkozott a feldolgozással és másik része 500 disznóságot, vagyis receptet
tartalmazott. Tulajdonképpen ekkor vívtam meg egy gasztró-forradalmat, mert a
könyv egy hónap alatt 50.000 példányban fogyott el, szinte azonnal elkapkodták,
és a következő utánnyomásokból, negyedév alatt több,mint 350.000 db-ot adtak
el, ami nagyon nagy szó volt a nyolcvanas évek elején. És a sikert látva
felkértek egy újabb könyv megírására és innentől már elindult az, amiről
álmodtam.
(Frank Júlia föz)
- Mindig
is azt mondja magáról, hogy maga csak egyszerű háziasszony.
- Én
minden ételemet, minden receptemet a háziasszony szemszögéből nézem. Mert tudom
milyen az, amikor egy négytagú családot kell ellátni ételekkel, úgy, hogy
közben az ember kidolgozza a lelkét mellette, de a konyhában is helyt kell
állnia. Ez az alapvető megközelítés, amikor írok. Persze jelentek meg olyan
könyveim, amik,mondjuk, egzotikus ételeket tartalmaznak, de ott is arra
fókuszáltam, hogy egy magyar háziasszony, hogyan tudja azt elkészíteni.
- -Mi
a kedvenc magyar étele?
- Nagyon
sok ilyen van, az egyik legnagyobb kedvencem a paprikás csirke. De csak úgy,
ahogy én készítem. Nincs benne semmi zsiradék és víz sem. Ehhez egy olyan edény
kell, aminek vastag az alja, amiben a hozzávalók nem égnek le.
(Frank Júlia saját konyhájában- a szerző felvétele)
Nem savanyú a szőlő- beszélgetés a szakácskönyvekről:
- Elképesztő mennyiségű szakácskönyv
kerül a piacra, és úgy látom, hogy a mennyiség kioltja a minőséget. Több, mint
1200 szakácskönyv cím van a piacon jelenleg, és a fizetőképes kereslet nem
olyan, hogy egyszerre többet is meg tudjanak venni a vásárlók. Sajnos nagyon
rossz könyvek kerülnek piacra, ez szintén ártalmas. Ezek össze-vissza ollózott,
internetes receptek, vagy külföldi nagyon gyenge fordítások. És ha az nincs jól
megszerkesztve, az étel nem sikerül, és ha ez mind összeáll, akkor a
háziasszony nem vesz többet szakácskönyvet, mert azt mondja, hogy a fene sem
fog kiadni még egy kudarcra ennyi pénzt, és lőttek az üzletnek. Szóval nagy a
baj a szakácskönyv-piacon.
- Egyébként azt gondolom, hogy ha valaki jó háziasszony, akkor a szakácskönyv csak ötletet ad, és nem biztos, hogy pontról pontra úgy készíti el az ételt, miközben ő is tanul belőle. De itt vannak a gasztró - blogok, némelyiket tudnám, de nem szeretném minősíteni. A legtöbben átesnek a ló túlsó oldalára, ugyanis nem csak recepteket írnak, hanem szinte egy regényt. Elmennek a piacra, mit vásárolnak. Érdektelen. A receptek az érdekesek, de abból kevés jó van. Ráadásul, sokan új ételeket kreálnak, ami nem biztos, hogy megállják a helyüket és hosszabb távon beválnak egy átlagos háztartásban.
- Folyamatosan dolgozom, és ha úgy érzem, hogy érdemes kiadni, akkor megkeresem a kiadót. Már minden alapanyagot be lehet szerezni Magyarországon, sőt, minden évszakban meg lehet találni a szezonálisnak mondott, zöldséget és gyümölcsöt, de persze horribilis áron. És csak azért kreálnak olyan ételeket, mert ki akarnak kerülni a rivalda fénybe, celebek akarnak lenni, de polarizálják a piacot. Egy-két nagyon jó gasztró-bloggal én is találkoztam már, de a többség, csak kihasználja a modern világ és az internet adta lehetőségeket .
Tudta, hogy…
- Frank
Júlia koraszülöttként jött a világra?
- Kedvenc
étele a pekingi kacsa, amit a napon, hőségben érlelnek, mégsem romlik meg, a
fűszerezettségtől?
- Imádja
a piacokat?
- Fűszermániás?
- Legutolsó
könyve, az Óriás szakácskönyv, 4000 receptet tartalmaz, amit mind maga
készített el.
Frank Júlia Óriás szakácskönyve az olvasók kedvence lett
Frank Júlia
Óriás szakácskönyve nyerte a fődíjat a Libri Aranykönyv 2000-2009
szavazáson, így Olvasói Sikerkönyv lett gasztronómia kategóriában! Már a harmadik kiadásánál tart, és ez is rekordnak számít.
Gratulálunk!
Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési ötletet és tanácsot kínál olvasóinak és felhasználóinak a Magyarországon és külföldön is jól ismert gasztronómiai szakember konyhai enciklopédiája.
(Corvina kiadó)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése