2016. szeptember 29., csütörtök

A kávé világnapja


Egyre nagyobb fókuszban a minőség és változatosság


A kávé eredetileg serkentő hatása miatt terjedt el, mára azonban a gasztronómia fontos eleme lett, fogyasztása kulináris élményt jelent. A víz után a második leggyakrabban fogyasztott ital világon, így nem véletlen, hogy a Föld számos országában, így hazánkban is szeptember 29-én minden a kávéról szól.
A kávé ünnepe eredetileg Japánból származik, majd 2005 óta az USA-ban lett igazán népszerű. A világ statisztikáit tekintve az USA-ban fogy a legtöbb kávé, azonban egy főre nézve a finnek állnak a mezőny élén. Az ő napi fogyasztásuk eléri az 5 csésze kávét.
A kapszulás rendszert megalkotó Nespresso adatai szerint hazánkban is magas a kávéfogyasztók aránya, 10 emberből 8. Jellemzően a markáns ízvilágú, intenzív pörkölésű kávékat preferáljuk és tejjel kombináljuk. A Nespresso 24 Grand Cru kapszula-kínálatában 10 erős karakterű és domináns ízjegyeket hordozó őrleményt is kínál, melyekből előszeretettel választunk hazánkban.
A kávé 900 illékony aromája rendkívül változatos felfedezésekre ad lehetőséget. A kávét közel 100 különböző módon készíthetjük el, melyek közül a legismertebb és népszerűbb az espresso, lungo, americano vagy a tejjel kombinált capuccino, illetve latte. Az elmúlt években a kávé ital formájában és akár őrleményként is a csúcsgasztronómia különleges alapanyagává vált. Hazánkban Segal Viktor mesterszakács és gasztronómiai szakemberekből álló csapata idén májusban a Bocuse d’Or európai döntőjének alkalmából rendezett Nespresso Atelier-n egy egész kávés menüsor elkészítésével mutatta be, hogy a kávénak az ételeink ízesítésében is van helye.
Az elmúlt évek trendje, hogy a kávé szerelmesei folyamatosan keresik a minőségi és változatos ízvilágú kávékat. Ennek következtében egyre több, úgynevezett specialty kávézó nyitotta meg kapuit világszerte, melyek lehetőséget kínálnak a fogyasztóknak különböző eredetű és típusú italok fogyasztására. A specialty mint fogalom a különleges minőségű kávékat fémjelzi, egy-egy adott termőterületről származó különlegességeket, egyedi, kifinomult ízvilággal.
A specialty kávézók világa az otthoni kávézást is megváltoztatta. A kínálat, és ami talán fontosabb a kereslet is bővült, a hagyományos, olcsó alapanyagú kávék helyett, inkább a minőségi kávék irányában. Az elmúlt években a Nespresso is folyamatosan bővítette kínálatát a különböző igényekhez igazodva, sőt évente több alkalommal limitált kiadású különlegességeket is kipróbálhatnak a kávékedvelők.





A(z) Kávé napja Nespresso infografika.jpg megjelenítése



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése