2016. január 3., vasárnap

Álom sütikivetlben-Sallay Fanni első könyve

A Cake Shop sikere, és minden ami mögötte van

Álom sütikivitelben

Olvasóink megszokhatták már, hogy a szerzőről cikkeink végén írunk, de ez a süteményes könyv, kicsit rendhagyó. Illetve a sütik megálmodója, lehet egy mai Hamupipőke-sztori, amikor is az egyszerű kislány valóra váltja az álmait. Ez a könyv és a már eddig megnyitott három Cake Shop bizonyítja azt, hogy szenvedély, hit, kitartás, kis önzés és ragaszkodás az álmaink iránt, meghozhatja a gyümölcsét. Sallay Fanni ma már egy 200 milliós bizniszt irányít, és közben három gyermekes családanya, süteményes könyvet ír és nemsokára új cukrászdát nyit. Ja és még csak 28 éves.

Képtalálat a következőre: „sallay fanni”
(Sallay Fanni-fotó: MNO)

Az egész sikertörténet egy csődbe ment vállalkozással indult, amit korábbi férjével közösen vezettek. De mint tudjuk a világ kegyetlen, kénytelen volt elővenni régi álmát, és nekiállt sütni. Modern tortákat, süteményeket készített, először a közeli barátoknak, ismerősöknek, majd egyre több helyre ajánlották. Saját maga házalt a sütikkel kávézóknál. A jó termék híre szárnyra kelt, egészen a gasztronómia egyik csúcsrendezvényének számító budai Gourmet Fesztiválig röpítve az ötletgazdát. A szerencse Gerendai Károly képében szegődött Sallay mellé. „A jótevőmnek hála, a Costes mellett jelen lehettem termékeimmel az összes fontos gasztronómiai rendezvényen, innentől kezdve pedig sima volt az út: először a Tchibo Magyarország, aztán a Four Seasons, majd a McCafé termékfejlesztője lettem” – osztotta meg az MNO-val. A konyha közben egyre kisebb lett. Amikor már az egyik barátjától kibérelt konyhát is ellepték a marcipántorták, a rózsaszín makaronok és a karamellás csodák, fogta magát, egy nagyobb üzembe költözött és nem sokkal utána megnyitotta első cukrászdáját a belvárosban. A parányi hely annyira jól ment, hogy gyorsan nyitott egy másik, ezúttal kertes süteményparadicsomot Hűvösvölgyben.

Képtalálat a következőre: „sallay fanni süteményei”

A könyv tematikája nem újdonság, hónapról hónapra ajánl recepteket, az aktuális elérhető, friss alapanyagokból, de nem is ez a lényeg, hanem a kivitelezés, a merészség és az ötletek tárháza teljesen új megközelítésbe helyezi azt,amit ma a cukrászdákról gondolunk. És ez a siker titka is, Nem túl elszállt design-sütikkel otthon is kísérletezhetünk, és ez a könyv, Fanni bölcsességeivel, instrukcióival nagy segítség lehet azoknak, akik szeretnek új dolgokat kipróbálni és nem félnek a sütéstől.

Még a könyvről: nagyon szép kivitelű darab, a mostani  receptkönyvek egyik Rolls-Royca, külön kiemelendő Kaunitz Tamás fotós rendkívül kreatív és szép fotói és persze magák a receptek.


 Képtalálat a következőre: „cake shop budapest logó”
 A teljes interjú itt: http://mno.hu/vallalat_vallalkozas/200-millio-forintot-eloteremteni-egy-kilo-lisztbol-1319056


Értékelés: 10/10
Kiadó: Kossuth
Nyomta:Alföldi Nyomda

Belga csokoládétorta – Sallay Fanni receptje

Brownie alaptésztához, karika formában kisütve 
  • 3 db tojás
  • 300 g cukor
  • 150 g 60-70%os csoki
  • 165 g vaj
  • 120 g Liszt
  • 24  g kakaópor
  •  0,5 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
A ganache-hoz  
  • 150 g étcsokoládé
  • 150 g tejszín felmelegítve és elkeverve
A fekete sacherhez
  • 5 tojás fehérje
  • 5 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 50 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 50 g csokoládé
  • 50 g marcipán
  • 80 g Liszt
  • 20 g mandulaliszt
  • 8 g kakaópor
  • 0,5 kk sütőpor
  • 1 csipet só
Csokoládé mousse-hoz
  • 300 g felvert tejszínhab
  • 200 g olvasztott csokoládé (70%)
  • 100 g angolkrém (ld. Külön)
 Az angolkrémhez
  • 5 tojássárgája (kb 100 g)
  • 100 g cukor
  •  100 g tejszín
  • 1 vaníliarúd félbe vágva
  • Amaretto likőr
 Elkészítés:

Képtalálat a következőre: „sallay fanni” 
(Sallay Fanni még a kirakatban is előkészít) 
Először elkészítjük a brownie-t: kihabosítjuk a tojásokat a cukorral, közben vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét a vajjal (vagy gyakran megkeverve mikróban), majd óvatosan összekeverjük a habos tojásos masszával.
A száraz alapanyagokat ( a lisztet, kakaóport, sót és sütőport) összekeverjük egy tálban, végül a csokis alaphoz adjuk, és összeforgatjuk óvatos, de határozott mozdulatokkal.
Sütőpapírral kibélelt kerek formába töltjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük.
Elkészítjük a sachert is: a fehérjét külön tálban kemény habbá verjük a porcukorral. A sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd az olvasztott vajat is hozzáadjuk a tojássárgájához és elkeverjük. Végül az olvasztott csokoládét és a marcipánt is hozzáadjuk – utóbbit reszelhetjük.
A lisztet, mandulalisztet, kakaóport, sót és a sütőport egy különtálban összekeverjük. Először a tojássárgájával készült keveréket adjuk hozzá, majd  óvatosan a fehérje habot is beleforgatjuk.
Az elkészült masszát formába töltve 160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, elkészítjük az angolkrémet, a ganache-t és a csokoládés mousse-t. Az angolkrémhez olyan hőálló tálba tesszük az összes hozzávalót, ami pont ráillik egy fazékra, amiben kevés vizet forralunk. Vízgőz fölött addig kevergetjük a krémet, míg épphogy egy picit elkezd sűrűsödni. Ezután azonnal levesszük a lábasról, és félretesszük hűlni. A ganache-hoz feolvasztuk a csokit és simára keverjük a tejszínnel. A csokoládé mousse-hoz pedig a megadott mennyiségű olvasztott csokoládét elkeverjük az angolkrémmel, ezzel le is hűtjük, majd hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.
Összeállítás: a karikában alulra tesszük a brownie lapot, majd arra öntjük a ganache-t. Hűtőbe tesszük pár percre, majd erre helyezzük rá a a félbevágott sacher egyik felét. Ezt ecsettel megkenjük egy kis Amarettóval, majd rásimítjuk a frissen elkészített mousse-t.
Hűtőben 6 óra alatt készre dermed.
A Cake Shop díszítéshez csokoládé mázat használ, de éljen a kreativitás!

A végeredmény:  

Képtalálat a következőre: „sallay fanni receptek”













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése